Godsdienstonderwijs op de openbare basisschool (IKOS)
Eerst gaven docenten les en kregen daar dan meestal een vrijwilligersvergoeding voor; vervolgens werd het IKOS door de gemeente verplicht om de docenten in dienst te nemen en derhalve werkgever te worden. Ook moesten de docenten een gekwalificeerde opleiding hebben of gaan halen. Aan deze situatie kwam in 2009 een einde, er kwam een landelijke instelling die de subsidie die van rijkswege werd toegekend beheerde en dus de werkgever werd van alle docenten bijbels godsdienstonderwijs in het land.
Hoewel de docenten sinds 2009 in landelijke dienst zijn, is de inbreng van de lokale afdelingen van het IKOS uitermate belangrijk. Dus ook die van het IKOS Rotterdam. Daarom hebben Bertha van der Vlies, de regiocoördinator, en ondergetekende, secretaris van het IKOS Rotterdam, in oktober weer een bezoek gebracht aan de Algemene kerkenraad van Rotterdam-Zuid om nogmaals aandacht te vragen voor dit belangrijke werk.
In Rotterdam is het aantal scholen dat bijbels godsdienstonderwijs geeft gelukkig niet verder gedaald, er zit zelfs een minimale stijging in het aantal scholen en uren. Dit kan nog veel beter en daar hebben we u voor nodig. Waarom? Om er voor te zorgen dat de scholen dit onderwijs blijven aanbieden. Zodra er maar voor 1 kind wordt gevraagd om dit onderwijs, is de directeur verplicht om de enquête uit te zetten onder alle leerlingen van de groepen 3 t/m 8. Bij voldoende belangstelling zal er een toewijzing van uren komen en moet de school dit faciliteren. Heeft u zelf nog jonge kinderen op een openbare basisschool of misschien kleinkinderen, of kent u gezinnen met kinderen op zo'n school, praat er dan met elkaar over en vraag om dit onderwijs.
Onze docenten – ja, ik heb het nog steeds over 'onze' al zijn ze in landelijke dienst – zetten zich met heel hun hart en ziel in om de kinderen de bijbelverhalen bij te brengen, ieder op zijn/haar eigen wijze. Het bestuur van het IKOS Rotterdam steunt hen daarbij door gemaakte kosten voor leermiddelen om deze lessen zo leuk en aanschouwelijk mogelijk te brengen te vergoeden. Daarnaast organiseren we altijd een slotbijeenkomst aan het eind van het schooljaar om elkaar niet uit het oog te verliezen. Dat wordt zeer op prijs gesteld.
Wat vragen wij nog meer? Mensen die zich in willen zetten voor het behoud van dit onderwijs, door bij scholen langs te gaan om de directies te overtuigen van de noodzaak ervan. Hoe meer mensen dit willen doen, hoe minder werk het zal zijn en hoe intensiever het contact met de scholen kan worden. Ik hoop dat er onder de lezers van Kerk op Zuid mensen zijn die zich hiervoor willen inzetten of die anderen kennen die dat zouden willen. Neemt u vooral contact met mij op (tel.: 010-4860711 / e-mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.).
Financieel worden wij nog steeds door diverse kerken in Rotterdam gesteund, soms met een bepaald bedrag, soms met de opbrengst van een collecte. Ook in de kerken van de PGRZ wordt 1 x per jaar gecollecteerd voor het IKOS. Naast het vergoeden van leermiddelen wordt dit geld ook gebruikt om alle leerlingen van groep 8 bij het verlaten van de school een eigen bijbeltje mee te geven. Van docenten horen we dat dit een schot in de roos is, kinderen zijn er uitermate trots op dat ze een eigen bijbel hebben.
Denkt u na het lezen van dit verhaal: ik wil meer weten of ik wil mij hiervoor best wel een paar uurtjes inzetten dan hoor ik dat heel graag van u.
Verschenen in Kerk op Zuid, november 2015